Що Таке ERP Система?

Що Таке ERP Система Банер
5
25
5
0
27.03.2024

Ні для кого не секрет, що для досягнення успіху компанії, злагодженої роботи, та фінансової стабільності, варто в першу чергу налаштувати всі процеси всередині підприємства. Інколи у великих та малих компаніях виникають труднощі, коли мова йдеться про управління виробництвом, адже контролювати всі необхідні процеси стає часо- та ресурсозатратно. Проте, це не стосується тих корпорацій, які залучають в свою роботу ERP платформу.

У цій статті, ми детально опишемо, що таке ERP система, як вона працює, чим вона корисна саме для ведення вашого бізнесу, та як вибрати програмне забезпечення ERP, аби воно вам приносило користь та зручність.

Визначення ERP Системи

ERP система – це Enterprise Resource Planning або ж платформа планування ресурсів підприємства, яка допомагає бізнесу автоматизувати всі робочі процеси в компанії та інтегрувати різні операції. ERP може включати в себе різні типи дій, такі як: управління персоналом, відслідковування закупок, врегулювання фінансів, ведення різних записів, і інші важливі послуги, які організовують роботу підприємства.

Простими словами ERP система – це програмне забезпечення, де можна керувати багатьма базовими процесами, які відбуваються в компанії.

У сучасному середовищі, ERP платформа є однією з найнеобхідніших систем інтегрованих в бізнес, яка суттєво спрощує процедуру збору, організації та керування даними.

Історія Виникнення ERP Системи

Розвиток ERP Системи з чого усе почалось

В 1960 роках, коли підприємницька діяльність почала стрімко розвиватися, виникла нагальна потреба у відстеження та керуванні матеріалами з метою їх розумної організації. Саме тоді, для того, щоб чітко сегментувати та грамотного аналізувати процеси, була розроблена MRP система (Material Requirements Planning) або ж платформа планування матеріальних потреб підприємства. Ця система значно спрощувала роботу підприємцям, які могли завжди відслідковувати наявність та відсутність всіх одиниць: товарів, інструментів, тощо.

Вже в кінці 70-х років, до базових функцій MRP системи, додали додаткові більш оснащенні набори принципів та алгоритмів, які дозволяли ретельно контролювати кількість матеріалів, детальніше аналізувати стан продукту та інше. Удосконалена модель платформи отримала назву MRPII.

Впровадження MRP системи в роботу, її стрімкий розвиток та широке використання, сприяло створенню програмного забезпечення ERP. 1990 роки стали початком нової ери розвитку платформи планування ресурсів підприємства. Розробники втілили в реальність плани щодо розширення можливостей відслідковування і керування всіма процесами компанії. ERP система вміщує в себе функції та операції MRP та MRPII версії, а також є оснащенна рядом технологій, які допомагають в розвитку бізнесу.

Таким чином, вже понад 30 років, бізнес-компанії будь-якого розміру можуть інтегрувати ERP в свою роботу, для того щоб збирати та зберігати інформацію про всю компанію.

Чи є GudHub ERP Системою?

GudHub не являється ERP системою в прямому сенсі слова ERP, проте її широкий функціонал дозволяє втілювати будь-які відстежування в компанії, планувати ресурси підприємства і вести грамотний облік всіх необхідних даних. CRM система для бізнесу GudHub є універсальною єдиною робочою платформою, яка також врегульовує сукупність бізнес-стратегій, відстежує всі етапи роботи, взаємодіє з поточними та потенційними лідами та вирішує проблеми клієнтів.

Отож, якщо ви потребуєте якісного керування ресурсами та відслідковування наявності та відсутності матеріалів/продуктів/товарів підприємства, ви можете використати GudHub систему, яка підійде практично для будь-якого бізнесу, і допоможе навести лад всередині компанії.

Функції ERP Системи

Функції ERP Системи та можливості

ERP платформа може похизуватися рядом можливостей, які надає підприємствам в роботі з обліком ресурсів. Таким чином, ми підготували перелік основних функцій ERP системи, якими ви можете скористатися, залучивши у ваш бізнес це програмне забезпечення. Ось найпоширеніші можливості:

  • Формування майбутніх продажів;
  • Формування майбутніх продажів;
  • Планування виробництва та закупки товарів;
  • Облік збуту матеріалів;
  • Оптимізація запасів;
  • Відстежування витрат;
  • Контроль та управління фінансами компанії;
  • Управління планом роботи;
  • Ведення документації щодо стану, наявності та особливостей продуктів;
  • Аналіз виконаних проєктів;
  • Відслідковування роботи персоналу;
  • Керування самостійними підприємствами;
  • Управління сервісами підприємства.

Можливості ERP системи безмежні, тому компанії можуть не обмежуватися запропонованим переліком функцій, а використовувати дану платформу з різними цілями для підприємства. Це допоможе забезпечити середовище компанії грамотною та точною автоматизацією ресурсів, не витрачаючи на це багато зусиль.

Види ERP Системи

Види ERP Системи поідляються за архітектурою та типом організації

Для того, щоб компанія отримувала користь від ERP системи, варто підібрати той вид, який буде відповідати цілям вашої корпорації. Системи можуть класифікуватися:

ERP Системи за Архітектурою: Єдина та Модульна

  • ERP система з єдиною архітектурою – це універсальний інструмент для обробки даних, який характеризується своєю простотою у використанні та відмінною системою безпеки. Об'єднана архітектура такого виду не дозволяє вносити великих змін та розширювати платформу додатковими функціями, що інколи може обмежувати роботу компанії в діях.
  • На відміну від системи з єдиною архітектурою, модульна ERP системи дозволяють розширювати свій функціонал, надаючи можливість розробляти блоки. Таким чином, ви самі можете додавати необхідні категорії, або видаляти їх, якщо це необхідно, адже кожен з блоків є незалежним один від одного. Проте, під час використання та введення змін в таку систему існує ризик зробити помилку під час маневрування блоками.

ERP Системи за Типом Організації: Публічні, Приватні та Гібридні

  • Публічні системи ERP є доступними за ціною платформами, які передбачають вільний доступ користувачів до системи. В разі використання такого виду системи, варто нагадати про негарантовану безпеку.
  • Приватні характеризуються вищою оплатою за користування, проте й відрізняються від попереднього виду обмеженою кількістю користувачів, які можуть взаємодіяти на платформі. Відмінністю від публічних систем є безпека.
  • Гібридні системи ERP – це поєднання і публічних і приватних разом. Вони є гнучкі у використанні та розробці, проте й ціна досить не маленька. 

Структура ERP Системи

Для того щоб краще зрозуміти роботу Enterprise Resource Planning, варто проаналізувати архітектуру ERP системи і її основні складові. Таке типове програмне забезпечення складається з двох частин, а саме платформи та модулів, які органічно взаємодіють і допомагають підприємствам.

Платформа ERP

Платформа ERP

Один з блоків, платформа, є основним компонентом ERP системи, яка складається з трьох частин. Перша – це ядро, де здійснюються всі процеси. Друга – базові функцій. А третя – система керування даними. Як правило, ці частини включають в себе інструменти та функції для оброблення та зберігання даних. Платформа є фундаментом ERP, тому є незмінна в самій системі.

Модулі ERP

Модулі ERP системи – це самостійні компоненти, які можуть бути залучені або вилучені з системи в разі необхідності потреб компанії. Така складова ERP системи дозволяє підприємству розширювати свої можливості, розвиватися, та впроваджувати нові процеси в роботу. За допомогою використання модулів кожне підприємство може облаштовувати роботу під себе. Серед різних видів, виділяють основні модулі ERP системи:

  • Управління виробництвом: Здійснюється керування операціями, планування подальших процесів тощо;
  • Управління фінансами: Ведеться облік розрахунків, фінансових витрат та прибутку;
  • Управління поставками: Регулюються поставки та відправлення, аналізується логістична діяльність компанії;
  • Управління персоналом: Відстежуються дані щодо заробітної плати та робочого часу, проводиться аналіз роботи працівників;
  • Управління проєктами: Проводиться моніторинг проєктів від початку їх реалізації до етапу презентації;
  • Управління взаємодії з клієнтами: Відбувається збір та обробка інформації про клієнтів;
  • Управління ресурсами: Відстежується наявність та відсутність матеріалів, продуктів, тощо;
  • Управління активами: Відбувається керування активів (інтелектуальна власність, інвертар, тощо).

Де Можна Зустріти ERP Системи

ERP система є настільки універсальною платформою, що користується попитом у різних типах організацій. Неважливо, ви – власник малого, середнього, чи великого бізнесу, наявність ERP в роботі може гарантувати вам чітку сегментацію даних, грамотний аналіз та контроль. Таким чином підприємство матиме змогу сконцентрувати особливу увагу на найважливіші деталі, впорядкувати все та навести лад в компанії.

ERP є корисною платформою для будь-якого бізнесу: торгівельних компаній, сфер послуг, чи логістичних корпорацій, освітніх систем чи навіть в галузі охорони здоров'я. В цілому, кожна компанія може використовувати це програмне забезпечення, аби врегулювати всі необхідні процеси в роботі.

Плюси та Мінуси ERP Системи

Впровадження ERP платформи є невід’ємною частиною у результативному функціонуванні компаній. Проте використовуючи цю систему, ви можете прослідкувати як переваги, так і недоліки. Таким чином, перед залученням ERP в роботу, ознайомтеся з обома сторонами медалі.

Переваги ERP Системи

Популярність використання ERP систем зростає. Це й не дивно, адже платформа має безліч переваг, які допомагають підприємствам бути більш ефективними в своїй роботі та вдосконалювати процеси в компанії. Серед таких плюсів є наступні:

  • Єдина універсальна платформа планування ресурсів підприємства;
  • Повне розуміння наявності та відсутності товарів;
  • Економія часу і керування даними;
  • Швидке та точне ведення документації;
  • Легкість у використанні;
  • Безпека та надійність;

Недоліки ERP Системи

Разом з перевагами, можна й прослідкувати деякі недоліки в роботі ERP систем:

  • Висока вартість розробки;
  • Тривала модернізація;
  • Потреба у детальному освоєнні платформи.

Критерії Вибору ERP Системи

Якщо ви вирішили залучити ERP систему в роботу та вдало налаштувати всі процеси компанії, просто використовувати платформу – мало. Для подальшого ладу і ефективності в компанії, перш за все, вам потрібно вибрати ту ERP, яка відповідатиме вимогам вашого підприємства. Далі ми підготувати 3 критерії, на які вам варто звернути увагу, щоб вибір ERP системи був дійсно вдалим.

  1. В першу чергу, проаналізуйте потреби вашої компанії: як загальні процеси, які мають регулюватися, так і додаткові особливості, та напрями підприємства. Поставте конкретне завдання, яке ви хочете виконати за допомогою ERP системи та з’ясуйте як платформа допоможе в цьому.
  2. Будьте в курсі вартості ERP платформи. Компанія має зауважити те, що одним придбанням не обійдеться. Для злагодженої роботи і максимальної продуктивності компанії, система планування ресурсів підприємства потребуватиме подальшого оновлення і підтримки.
  3. Зверніть увагу на комплектацію системи та її вид. Інтегрованість, вбудована аналітика, підтримка роботи на міжнародному рівні та автоматизація системи – це те, що може розширити горизонти підприємства і значно спростить роботу, економлячи час та ресурси.

Чим Відрізняється ERP від CRM

Як згадувалося раніше, ERP система або Enterprise Resource

Planning – це програмне забезпечення, яке врегульовує всі процеси планування ресурсів підприємства. Система обробляє дані всіх підрозділів, об’єднуючи або сегментуючи їх. ERP має настільки широкий спектр рішень, що може виконувати від обчислення замовлень чи збору документації, до врегулювання логістичних процесів чи бухгалтерії.

А CRM система або Customer Relationship Management – це управління відносин з клієнтами. Ця платформа працює лише з даними клієнта, які можуть бути цікаві компанії. CRM система упорядковує інформацію за категоріями, дозволяючи компанії знайти цільову аудиторію та налаштувати зв’язок з потенційними клієнтами.

Хоч мета цих систем суттєво відрізняється, проте спільною ознакою є те, що і ERP система і CRM працюють з даними, тим самим спрощують роботу компанії і підвищують ефективність бізнес-середовища.

Майбутнє ERP Системи

Аналізуючи використання ERP системи в сучасному світі, можна спрогнозувати, що все більше компаній будуть залучати Enterprise Resource Planning в роботу. Таке впровадження допоможе масштабувати підприємства та значно спростити роботу фахівців, які збирають та обробляють дані іншими способами.

Велика кількість корпорацій, яка вже впровадила ERP систему та користується її інструментами, бачить переваги використання такого помічника в роботі. Суттєві впровадження, оновлення та переваги в цілому тільки покращують робочі процеси.

Спеціалісти впевнені, що одним із ключових факторів використання ERP в майбутньому – це мобільність. Це означає, що підприємства, які використовують хмарне програмне забезпечення можуть вести облік та керувати ресурсами з будь-якого куточка світу, цим самим суттєво спрощуючи планування ресурсів, забезпечуючи безпеку, та знижуючи вартість на витрати обслуговування апаратного забезпечення.

Іншими факторами є гнучкість та інтеграція. Власники бізнесу ймовірно впроваджуватимуть платформу планування ресурсів задля можливості використовувати різноманітні функції та інструменти, а також інтегрувати інші системи з ERP. Таким чином, горизонти компанії стануть необмеженими та дозволять з легкістю маневрувати ресурсами.

Висновок

Професійний автор

Тетяна, як професійний автор, використовує експертизу для створення статей. Тексти містять особисті дослідження і мають на меті допомагати читачам знайти відповіді на їх питання.
Поділіться своїми думками в коментарях нижче!